Alertă în spitalele din Capitală! Numărul de cazuri noi ar putea atinge un nou record

18 07. 2020, 11:12

Deși mulți specialiști au făcut avertismente de-a lungul timpului, nimeni nu se aștepta ca visul urât să devină realitate. În Bucureşti nu mai există niciun loc liber în secţiile de terapie intensivă, destinate celor care au COVID-19, iar numărul cazurilor noi continuă să crească. Vineri au fost raportate 799, după ce au fost prelucrate aproape 19.000 de teste.

Din păcate specialiştii se aşteaptă la o explozie a infectărilor, în următoarea perioadă.

În mai puţin de 24 de ore ultimele 8 locuri ATI destinate pacienţilor cu COVID 19, care mai erau libere în Bucureşti, s-au ocupat.

Nici în ţară, situaţia nu este cu mult mai bună. Reprezentanţii spitalului de boli infecţioase din Timişoara au anunţat că şi la ei toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate.

“Avem un salon cu oxigen, care este ţinut pentru persoanele care sunt internate deja şi se decompensează, terapia intensivă este plină / Urmează să vedem dacă reuşim – dintre pacienţii care au fost evaluaţi şi sunt forme mai uşoare – să trimitem în spitalele suport ca să se interneze acolo numărul va creşte şi va exploda în ceea ce va fi foarte dificil pentru sistemul nostru de sănătate. Nu va face față″, a declarat Virgil Musta, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara.

Într-un astfel de scenariu, situaţia poate lua o întorsătură gravă, aşa cum s-a întâmplat în străinătate, acolo unde medicii au fost nevoiţi să aleagă pe cine tratează şi pe cine nu.

”Dacă ne contaminăm există riscul să nu putem ajunge în spital, să nu putem fi trataţi pe secţie, mai ales dacă sunt forme severe sau grave în secţiile specializate”, a mai explicat Virgil Musta.

Terapia care ar grăbi vindecarea pacienți infectați cu noul coronavirus

Este vorba despre radioterapie, un factor care ar favoriza vindecarea persoanelor care sunt bolnave cu noul coronavirus. Un studiu efectuat de experți au arătat că s-ar vindeca mai repede. La studiu au luat parte 10 pacienți care sufereau de pneumonie. Rezultatele au fost comparate cu cele ale altor persoane care au beneficiat de același tratament ca cele 10 persoane, mai puțin radiațiile. În medie, pacienții care au făcut și radioterapie s-ar fi vindecat mai repede, în trei zile, spre deosebire de ceilalți, care s-au vindecat în 12 zile.

Persoanele care au făcut și radioterapie au avut un risc de 10% să ajungă să folosească ventilarea mecanică, spre deosebire de grupul de control, unde procentul este de 40%. De asemenea, cei 10 pacienți care erau au beneficiat de radioterapie se aflau într-o stare mai gravă decât ceilalți, dar și mai în vârstă.